O nama

Nakon niza profesija, brojnih putovanja i ponešto godina provedenih na Karibima i u Norveškoj, odlučili smo se smjestiti u Sungeru, malom mjestašcu pokraj Mrkoplja i tu započeti novo poglavlje naših života. Kao i mnogo puta dosad i to je na početku izgledalo posve slučajno, sve dok se okolnosti nisu počele sklapati u prekrasnu, sve samo ne slučajnu priču. Drvena kuća, u kojoj se skladno spleo naš dom i naš posao, sagrađena na domak sela, a opet izvan njega, daleko od šume, ali na korak do nje, daleko od užurbanog života grada, a opet tako blizu prve plaže, kina ili kazališta... sve to i još mnogo toga drugog otkrili su nam Sunger kao mjesto mira za kojim smo tragali i mjesto potencijala kakvog smo samo mogli poželjeti.

Domaćini
Lavanda

Zašto Japodi?

Radi se o imenu ilirskog plemena koje je prije dolaska Slavena živjelo na prostoru od Kupe do Une. Slično kao i ostala ilirska plemena, Japodi su bili i ratnici i farmeri pa su, prema predanju, na livade Sungera vodili svoju stoku na ispašu. Ime Sungera navodno dolazi od rječi sungeri, a to su bili ljudi koji su proizvodili drveni ugljen.

No, u Gorskom kotaru, za razliku od Like, nije ostalo puno spomena na život tog prastarog naroda pa smo prisvojivši njihovo ime željeli podsjetiti i sebe i druge da je uvijek bilo nekog prije nas i da će uvijek biti nekog poslije nas. Naravno, ako se pokažemo dovoljno pametni da sačuvamo ovu ljepotu koja nam je povjerena na čuvanje.

Japodi.com - 2013 by SpinMedia