Aktivnosti


Planinarenje

U našoj neposrednoj blizini nalaze se planine Bitoraj, Bjelolasica, Bijele i Samarske stijene, Nacionalni park Risnjak... sve odreda planinarski ciljevi za poželjeti. Bjelolasica je najviša pa se s njenih 1534 metara nadmorske visine pruža prekrasan pogled na okolne vrhunce. Risnjak je tek nešto niži, 1528 metara , ali je njegov vrh, Veliki Risnjak, jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Dok stojite na njemu pred vama su Kvanerski zaljev, slovenski dio Alpi, Bjelolasica, Velebit... Bitoraj, ili kako ga neki zovu Burni Bitioraj zbog snažne bure koja tu zna zapuhati, ima vrh na 1385 m i jedino je on stjenovit, čitav drugi dio planine pokriven je gustom šumom.

Planinarenje
Bijele i Samarske Stijene

Bijele i Samarske stijene možda su i posljednji nedirnuti dio pririode na starom kontinentu. Zbog toga su pod najstrožim režimom zaštite, a zbog divlje prirode i nedostupnog krškog terena dobro označene staze nije ni dozvoljeno ni pametno napuštati.

No, osim na padinama planina, u Gorskom kotaru će planinari uživati i u obilasku kanjona, Vražjeg prolaza i Kamačnika.

U prvom slučaju radi se o prekrasnom izletištu sa slapom, Zeleni vir, koji se ruši sa 70 metara visokih stijena, 800 metara dugačkim kanjonom kroz koji se probija potok Jasle te špiljom Muževa hižica u kojoj su prema predanju u davna vremena živjeli ljudi.

Kamačnik je pak ime rijeke velike ljepote koja se usjekla u kanjon istog imena i kroz njega buči u manjim slapovima, vrtloži se i potom smiruje u mirnom jedva primjetnom toku.

Jezero
Japodi.com - 2013 by SpinMedia