Aktivnosti

Izletišta

Desetak minuta vožnje udaljen od autoceste koja povezuje Zagreb s Rijekom, Boutique hotel Japodi u središtu je svega što nekome može biti razlog za posjet zelenom srcu Hrvatske, neodoljivom Gorskom kotaru.

U našoj su blizini tri špilje, Lokvarka i Bukovac u Lokvama i Vrelo u Fužinama. Lokvarka je zbog svoje izuzetne ljepote te bogatstva špiljskih ukrasa proglašena spomenikom prirode. Tu su i dvije rijeke, Kupa i Dobra te nekoliko njihovih pritoka. Svakako vrijedi posjetiti i Kamačnik, što oplakuje obale istoimenog kanjona u Vrbovskom kao i Vražji prolaz pokraj Skrada. Izvor rijeke Kupe nestvarno je lijep. Pomalo skriven od posjetitelja, u dubini Nacionalnog parka Risnjak, nalazi se pravo malo čudo prirode.

Tu su i četiri jezera, nekoliko strogih prirodnih rezervata, park-šume, prirodni rezervati… Ni deset dana nije dovoljno da bi se u tome uživalo.

Planinarenje

U našoj neposrednoj blizini nalaze se planine Bitoraj, Bjelolasica, Bijele i Samarske stijene, Nacionalni park Risnjak… sve odreda planinarski ciljevi za poželjeti. Bjelolasica je najviša pa se s njezina 1534 metra nadmorske visine pruža prekrasan pogled na okolne vrhunce. Risnjak je tek nešto niži, 1528 metara , ali je njegov vrh jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Pred vama su Kvarnerski zaljev, slovenski dio Alpa, Bjelolasica, Velebit…

Bijele i Samarske stijene možda su i posljednji nedirnuti dio prirode na Starom Kontinentu. Zbog toga su pod najstrožim režimom zaštite, a zbog divlje prirode i nedostupnog krškog terena treba se držati dobro označenih staza.

Svijet divljine

Šume u našoj neposrednoj i daljoj okolici prepune su života, pa ćemo od svega što nas okružuje spomenuti samo dio. Krenimo od leptira: ima ih posve rijetkih i zakonom zaštićenih, pa je Kupska dolina nazivana i Dolinom leptira. Šume su dom i mnogim pticama. Tu su i veličanstveni jastreb i orao, ali i sve ugroženiji tetrijeb. Drevni stanovnici goranskih šuma su i mrki medvjedi. Suprotno uvjerenju mnogih to su mirne i neagresivne životinje koje vrlo pažljivo biraju vrijeme za izlazak iz šume.

U šumama oko nas žive vukovi i risovi. Najčešće ipak samo prolaze, no kako ih je sve manje, te su životinje pod zaštitom i vrlo ih je teško susresti. Dakako, tu su i jeleni, srne i lisice, a njih ćete s užitkom, i bez dalekozora, moći promatrati i u ugodnom ambijentu naše terase.

Biciklizam

Najljepše biciklističke staze, kažu, nalaze se u našem, mrkopaljskom kraju. Vozi se kroz šume, preko poljana, uz jezera, po brdima te kroz naselja sve do mora u vinodolskom kraju, no sve su te staze samo dio Goranske biciklističke transverzale koja povezuje goranske gradove i općine te njihove kulturne i povijesne atrakcije. Vodi vas šumskim i lokalnim cestama s malo prometa te je ponajprije namijenjena ljubiteljima prirode i brdskog biciklizma. Sastavljena je od sedam etapa od 28 do 43 kilometra i ukupno broji 260 kilometara. Zajedno s devet svojih poveznica čini više od 400 kilometara jedinstvenog užitka.

Sastavni su dio Goranske biciklističke transverzale rute koje sadrže 33 staze od čega su tri cestovne, devet trekking i 21 MTB. Staze su podjednake dužine od 25 do 30 kilometara te slične konfiguracije i težine.

Ribolov, Rafting, Kanjoing

Rijeke, potoci i jezera Gorskog kotara pružaju izvanredne mogućnosti uživanja u nizu tzv. vodenih sportova. Ribiči će tako uživati u netaknutoj prirodi i posvemašnjem miru uz rijeku Čabranku, Dobru i Kupu, ali i brojne njihove pritoke koje po ribljem bogatstvu i prirodi koja ih okružuje nimalo ne zaostaju za svojim „velikim sestrama”. U lokvarskom jezeru ljeti se može kupati, a tijekom cijele godine ribariti. Kažu da su u tom jezeru uhvaćene neke od najvećih pastrva na svijetu! I fužinarski je kraj izuzetno bogat vodom, pa su izgrađena tri akumulacijska jezera. Najstarije među njima, jezero Bajer, izvrsno je za vožnju čamcem, kanuom, kajakom, za surfanje pa i za jedrenje zbog čestog vjetra.

Rafting je moguć na rijeci Kupi, a u Vražjem prolazu postoji i kanjoning što je avantura koja se pamti. Penjanje uz strme litice u vrleti Vražjeg prolaza jedan je od događaja o kojem se tijekom dugih zimskih noći ispredaju priče.

Rezervacije