O nama

O nama

Nakon niza profesija, brojnih putovanja i ponešto godina provedenih u Norveškoj odlučili smo se smjestiti u Sungeru, mjestašcu pokraj Mrkoplja i tu započeti novo poglavlje naših života. Kao i mnogo puta dosad i to je na početku izgledalo posve slučajno, sve dok se okolnosti nisu počele sklapati u prekrasnu, sve samo ne slučajnu priču. Drvena kuća, u kojoj se su skladno spleli naš dom i posao, sagrađena nadomak sela, a opet izvan njega, daleko od šume, ali na korak do nje, daleko od užurbanog života grada, a opet tako blizu prve plaže, kina ili kazališta… sve to i još mnogo toga drugog otkrio nam je Sunger kao mjesto mira za kojim smo tragali. Svoj život usmjerili smo na svoj mali hotel, koji se donedavno zvao Agroturizam Japodi, a sada, zbog svoje ponude i posebne atmosfere nosi naziv Japodi Boutique hotel.

Zašto Japodi?

Replike japodske keramike – posuda i urne

Radi se o imenu ilirskog plemena koje je prije dolaska Slavena živjelo na prostoru od zaleđa grada Trsta pa sve preko rijeke Kupe i konačno do Une. Slično kao i ostala ilirska plemena, Japodi su bili i ratnici i farmeri pa su, prema predanju, na livade Sungera vodili svoju stoku na ispašu.

No, u Gorskom kotaru, za razliku od Like, nije ostalo puno spomena na život toga prastarog naroda pa smo prisvojivši njihovo ime željeli podsjetiti i sebe i druge da je uvijek bilo nekog prije nas i da će uvijek biti nekog poslije nas. Naravno, ako se pokažemo dovoljno pametni da sačuvamo ovu ljepotu koja nam je povjerena na čuvanje.

Rezervacije